31/05/2007

Bataatin kasvatus aasta ööhön

Manteli kyseli kommenttilootassa ohjeita bataattiköynnöksen kasvatukseen, joten tässä tulee, nyt tarkkana kuin pork... eikun bataatti. Haha.

1. Hanki bataatti. Sellaisen tapaa yleensä lojumasta kaupan vihannestiskiltä. Tarkista, että se näyttää tuoreelta eikä se ole homeessa tai muuten vaan sininen.

2. Istuta bataatti pohjareiälliseen kukkaruukkuun niin, että 1/3 bataatista on mullan alla. Tylppä pää on yleensä tyvi, johon tulee juuret. Ehkä.

3. Siirrä ruukku lämpimään paikkaan. Kylmässä kasvuunlähtö on hitaampaa.

4. Kastele ja pidä multa jatkossakin kosteana. Älä kuitenkaan yritä opettaa bataattia uimaan, sillä se ei koskaan opi, vaan mätänee.

5. Odota kuukausi.

6. Kuukauden kuluttua bataatin pinnalla pitäisi alkaa näkymään pulleita ituja, joista lähtevät kasvamaan bataatin lehdet. Jos vielä reilun kuukauden päästäkään ei ole näkyvissä elämää, heitä bataatilla vesilintua, ja aloita uudelleen kohdasta 1.

7. Kun lehdet ovat ilmestyneet, köynnös kasvaa noin 3-5 cm päivässä. Bataatinmukulasatoa tällä ohjeella ei siinä määrin saada, että tulevaisuus päätoimisena bataatinviljelijänä olisi turvattu. Roiku siis vielä kiinni tämänhetkisessä työpaikassasi.

Lisäohjeistusta ja kuvia valmiista köynnöksestä ainakin puutarha.netistä ja huonekasvit.netistä.

8 comments:

Lellu said...

minä olen pitänyt bataattia vedessä noin puoliksi sen aikaa kun juuret tulee ja ensimmäiset versotkin, nopeuttaa hiukan. omani laitoin jo maaliskuussa.lisään kuvan blogiini tänä iltana.

Miimu said...

tuota on kyllä kokeiltava, näytti niin hauskalta. Onkohan meidän pikkuisessa kyläkaupassa bataattia.

Anonymous said...

Hii, bataatti pääsi välittömästi ostoslistalle. Tuossa ruukkuun istuttamisessa on mukava jännityselementtikin, kun ei voi tietää, onko se oikein päin vai ei, ja tuleeko niitä lehtiä vai ei. Bataatti tarjoaa kesäistä jännitystä siis ainakin heinäkuulle saakka, jos nyt istuttaa! Syövätkö kissat lehtiä? Toisaalta, mitäpä kissat eivät söisi? Miehekkeeni siskon kissa tuhosi nimittäin juuri kaktuksen.

Pilvi said...

Luulisin, että kissat rakastavat bataatin lehtiä...:/

Vedessä liotus oli hyvä vinkki, muuten. Pitäiskö laittaa varmuuden vuoksi toinen batsku tulolleen, ettei jää yhden varaan koko hommeli.

TiinaV said...

Wau! Tuota pitää kokeilla ensi kesänä!

Riisis said...

D. Petersonin ja M. Selsamin kirjassa Kaikki kasvamaan (joka on muuten hauska kirja siitä, mitä kaikkea voi kasvattaa kaupan aineksista kotonaan)toteavat että bataatit on usein käsitelty itämisen estämiseksi tai kuivattu polttouunissa. Myöskin USA:laisista tuotteista kerrotaan että ne säteilytetään, joka estää itämistä (en muista mistä tälläistä tietoa olen omaksunut). Näistä edellä mainituista syistä en ole raaskinut lähteä kaupan bataattia yrittämään kasvattaa. Jos onnistuneita idätyksiä teette, olisi mielenkiintoista tietää minkä kauppaketjun tuote, ja mikä alkuperämaa on kyseessä. Pyrin laittamaan bataattia tulemaan ensikesäksi.

Riisis said...

Riisis jatkaa... Löysin S-ryhmän kaupasta muistaakseni egyptiläisiä pikkuisia bataatteja, joita raaskin laittaa kokeiluun. Vaikka olivat hieman nahistuneita, on kumpaankin tullut hienoisia juuria!! Toivon että hyvä tuuri jatkuu.

Anonymous said...

hyvin kasvaa - toista metriä nyt jo pisimmät versot =)
meinaa tulla tilahätä kun on vielä pitkä aika täällä pohjoisemmassa että saa vietyä ulos/huvimajaan!
omani ostin S-marketista(maa?)helmi-maaliskuulla. Pidin useamman päivän vesilasissa kahta ja kolme laitoin suoraan multaan. Yksi taisi märäntyä mullassa ollessaan.
Istutin n.1/3osan (tylpän pään) multaan.
Hyvin itivät molemmilla tavoilla. Vesilasissa odotin että tuli jo muutama itu bataatin kylkiin. (vaihdoin vettä lähes päivittäin)
Nyt siis kasvu todella tuuheaa ja nopeaa. Lehdistö näyttävää ja "murattimaista" mutta isompaa.
Miten kasvi alkaa kukkimaan - onko kokemuksia?