27/07/2008

Please!

Liisa Hyssälä, ole niin kiltti ja lopeta ajatteleminen. Näitä ehdotuksia lukiessa ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Missä satumaailmassa elävälle tulee edes mieleen kannustaa ilta- ja viikonlopputöillä itseään elättävää, ajan ja rahan puutteesta kärsivää opiskelijaa hankkimaan lapsia?

Lainaus Hesarin verkkosivuilta: "Ministerin mukaan synnyttäminen haittaa vähemmän opiskelua kuin työssäoloa."

Totta, koska opiskeluaikana se haittaa pelkästään opiskelijaa.

Toisin sanoen kaikkein pienituloisempien pitäisi taas uhrautua kaikkein suurituloisempien puolesta. Tätä kutsutaan harhaanjohtavasti myös yleisen edun (lue: suurten ikäluokkien eläkkeet) puolesta tehtäväksi työksi.

Mutta Liisa Hyssälä, pikku hattarapää, jätä isojen asioiden pohtiminen niille, joille se sopii paremmin.


PS. En ole opiskelija enkä aikeissa lisääntyä, joten tämä asia ei nyt varsinaisesti juuri minua koske, mutta jostain syystä silmissäni alkaa palaa punainen hehku heti, kun Liisa Hyssälän nimi pompsahtaa jostain. On sillä sen verran mielenkiintoisia mietteitä.

Lisää keskustelua aiheesta Hesarin sivuilla.

Edit: Tarkennan vielä vähän, ettei tulisi väärinkäsityksiä. Mielestäni on siis ihan ok saada lapsia ja perustaa perhe (tai olla perustamatta) milloin tahansa kenellekin parhaiten sopii, mutta ei kai se nyt valtiolle kuulu puuttua siihen asiaan. Eikö Matti Vanhanenkin (toinen ykkösinhokki) joskus muuten kehottanut kansalaisia lisääntymistalkoisiin...? Toisaalta sama sinisilmä taisi olla sitä mieltä, että lapset on paras kasvattaa maaseutumaisessa ympäristössä, kuten Nurmijärvellä...

Oikeastaan tarkemmin asiaa mietittyäni ärsyttävin asia tuossa Hyssälän ehdotuksessa oli se, että opintotukeen tulisi joku pieni kannustinlisä, jos niitä lapsia alkaa ilmaantua. Mitenköhän suuri tuollainen lisä voisi olla...100e? Tuskin ainakaan enempää.
Eli opiskelijan olisi silti käytävä töissä elättääkseen perheensä. Itsensä voi aina tiukan paikan tullen ruokkia vaikka kaurapuurolla, mutta lapselle pitäisi kai järjestää vähän monipuolisempaa ruokaa...

8 comments:

Pami said...

Olen kanssasi samaa mieltä: hyssälöinti pitäisi lailla kieltää!!

Anonymous said...

Ah, Liisa, Liisa, Liisa. "Haittaa vähemmän opiskelua"? :D Meillehän on annettu sangen tiukat rajat sille, kuinka kauan saamme verovaroja kuluttaa yliopistojen ja korkeakoulujen käytävillä haahuillen. Jos laskee jokaisen nyytin hidastavan äitiliininsä valmistumista vuodella, parilla, ei täti Hyssäläkään enää kauaa ihmettelisi, miksi ensisynnyttäjien keski-ikä nousee vuosi toisensa jälkeen...

(Eksyin tänne Blogilistan etusivulta enkä voinut jättää avautumatta. Kiitos ja anteeksi.)

Pilvi said...

Oi, tervetuloa! Tänne saa avautua ja se on jopa suotavaa..:)

TiinaV said...

Minä näin myös punaista tuossa "haittaa vähemmän opiskelua kuin työntekoa"-kohdassa. Juu, haittaa nimenomaan opiskelijaa, ei työnantajaa. Tämäkin asia sälytetään nuorten naisten hartioille. Ja sit ihmetellään mitä ne oikein stressaa..

Tiina said...

Ihanaa, kun avaudut ajankohtaisista aiheista. Enpäs ollutkaan perehtynyt Hyssälöintiin, mutta nyt olen tästäkin selvillä.

Aloitin tuon lapsenteon jo kesken lukion ja kieltämättä hitusen teki tiukkaa kirjoittaa ylioppilaaksi 4 kuukautisen koliikkilapsen kanssa. Nyt onkin sitten jo kaksi lasta ja tarkoitus aloittaa AMK-opinnot vuoden kuluttua.

Ja tuolle tuelle nauran kyllä paskaisia. Tunnetusti mikään tuki ei nouse pariakymppiä enempää, sadasta eurosta saa täällä haaveilla. Tuki tuskin saa ketään tekemään lapsia. Paitsi ne ääliöt, jotka kuvittelevat että talousasiat paranevat parinkympin tuen korotuksella eivätkä tajua, että tosiasiassa se lapsi syö/kakkaa 500 euron edestä.

Minä tosin tekisin lapset joka tapauksessa kesken opiskelujen. Omaa talouttani eivät ole lapset kaataneet, lähinnä vain rajoittavat hieman esimerkiksi langan oston ihanuutta :D

P.S. Seuraan blogiasi lähes päivittäin, mutta nyt vasta ilmoittaudun. Oman blogin pitäminen on hieman hataralla pohjalla ollut tässä viime aikoina.. Ehkä joskus kunnostaudun.

Mari said...

Aaargh! Just joo! Että samalla kun voi lyhentää opiskeluaikaa ja elää markkinakorkoisella opintolainalla, voi myös tehdä lapsia - ihan kuin ne lapset olisivat jokin - jokin - huonekalu! Ja moneneko parisuhde on niin vakaalla pohjalla kakskymppisenä, että se kestää valvomiset ja vastuun ja - hetkinen: eihän ne vanhemmat ehdi ees nähdä toisiaan, koska iltaisin ja viikonloppuisin ollaan vuorotellen töissä?
argh.

Pilvi said...

Mä luulen, että jos lapsia on tullakseen, se tapahtuu kaikenmaailman tuista/opiskelusta/työstä/sunmuusta huolimatta, mutta tuskin pelkästään jonkun hikisen X euron tukiporkkanan takia.

Ja kuten TiinaV mainitsi, kyllähän tuo ehdotus taas hiostaa nimenomaan nuoria naisia. Eli hommaa hyvä koulutus, hanki lapset samaan syssyyn ja valmistu aikaisin työmarkkinoille niin että sinusta on työnantajalle mahdollisimman vähän haittaa.

Anonymous said...

En myöskään ymmärrä "hyssälöintiä" *mur* Näkisittepä minkä näköisenä Hyssälä menee kauppaan ostamaan kirjaimellisesti kaikki punalappuset tuotteet... Veluuriasua, meikittömyyttä, hiukset harottaa ja sitä luokkaa.

-Selena