22/07/2010

Ruoka-aiheista avautumistaEn ole ollut ennenkään mikään valmisruokien suurkuluttaja, mutta luettuani Mats-Eric Nilssonin Petos lautasella -kirjan, olen karsinut jääkaapistani loputkin lisäainepommit. Repeilen aina telkkarin Activia/Danonino/Actimel/ymsyms... mainoksille, joissa markkinoidaan terveydestään huolehtivalle kuluttajalle lisäaineilla ryyditettyä sokerilitkua terveysjugurttina. Hohhoijaa. Joskus mainoksia katsoessa tuntuu, että puoli Suomea kärsii kaikenmaailman suolistovaivoista ja ummetuksesta...

Jos ei suoli toimi, syynä on ruokavalio tai suolistosairaus. Ensimmäiseen voi itse vaikuttaa syömällä oikeaa ruokaa, jälkimmäisessä voi ehkä auttaa lääkäri. Kuulostaa ihan hullulta yrittää paikata köyhän ruokavalion (vehnäjauho + sokeri) aiheuttama paska olo ja turvotus kalliilla sokerilitkulla, joka luultavasti pitkällä aikavälillä pahentaa tilannetta entisestään. Hullua on myös se, että lapsille suunnatuissa Kidius ja Danonino -jugurteissa on sokeria monen sokeripalan verran per purkki. Antaisiko kukaan täysjärkinen äiti lapselle välipalaksi muutaman palan sokeria pureskeltavaksi...

Onneksi on olemassa vaihtoehtoja. Esimerkiksi vadelmajugurttia tehdään niin, että otetaan pari desiä luonnonjugurttia (partaäijää tai jotain muuta), joukkoon teelusikallinen hunajaa ja kourallinen vadelmia. Hunaja on tietenkin myös sokeria, mutta jos vertaa maustettuihin valmisjugurtteihin, joissa sokeria on useita paloja, teelusikallinen hunajaa on ihan kohtuullinen määrä.

Activian tuotesisältö:

Ainekset: pastöroitu maito, rasvaton maitotiiviste tai rasvaton maitojauhe, kerma, hedelmävalmiste [aprikoosi 8%, sokeri, stabilointiaineet (muunnettu maissitärkkelys, E407), väri (E 160c), happamuudensäätöaine (E331), happo (E330), aromi], sokeri, maitoproteiini, sakeuttamisaine (E440), jogurttihapate, ACTI REGULARIS® -hapate.

Pilvin vadelmajugurtin tuotesisältö:

Ainekset: luonnonjugurtti, vadelma, hunaja.

Activiassa näyttää olevan sokeria 17,3g/prk... mun mielestä se on aika paljon. Jos sokeripala painaa n. 3g, niin tuossa purkillisessa on 5-6 palaa sokeria. Vähän vaikeaa nähdä sitä minään terveystuotteena.

4 comments:

diutu said...

Asiaa! Eikä se rajoitu pelkästään jugurtteihin. Muutakin moskaa markkinoidaan terveellisyydellä, kaiken maailman välipalapatukoita ja terveysjuomia. Jos niissä ei ole palakaupalla sokeria, niin sitten on siitäkin edestä makeutus- ja lisäaineita. Merkillisintä on, että terveysmarkkinointi vaikuttaa toimivan...

Melkein yhtä omituista on, että herkkujen pakkauksiin täytyy tunkea terveystietoa. Jos ostan suklaahippukeksejä, olen päättänyt syödä jotain hyvää mutta epäterveellistä. Ei silloin tarvitse mainostaa, että nämä ovat muuten transrasvattomia. Olisivat rehellisesti epäterveellisiä. Nih!

Pilvi said...

Niitä Activia/actimelejä ostetaan ihan mielettömästi, sen huomaa kyllä kassajonossa. Kaupassa saa oikeasti tehdä töitä löytääkseen niitä ns. tavallisia perustuotteita. Maitohyllykin on täynnä kaikenmaailman kasvirasvavalmisteita, oikeaa kermaa joutuukin jo vähän etsimään niiden joukosta.

Päivi, Lankakomero said...

Äitikin söi aiemmin partaäijää ja maustamatonta jogurttia, mutta on nyt sortunut noihin Activioihin ja Vitalineoihin, kun ne kuulema pitävät vatsan toiminnassa... Kyllä välillä tuntuu, että kaupasta ei millään löydä mitään lisäaineetonta ja kaikkeen tungetaan glukoosisiirappia. Kevyttuotteet kierrän kaukaa.

Pilvi said...

Mä olen laihtunut monta kiloa sen jälkeen kun lopetin kevyttuotteet kokonaan. Eikä ole enää koko ajan nälkä, kun syö tavallista, oikeista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Käytän täysrasvaisia tuotteita (kermaa, voita yms) mutta laitan niitä suhteessa vähemmän ruokiin.