18/05/2008

Laiskanpulskeat porkkanasämpylätKaustinen on edelleen kesken, joten blogataan ruuasta. Porkkanasämpylät ei ole mikään uusi keksintö eikä varmaan tämä tekotapakaan, mutta hyviä ne on silti ja ansaitsee tulla esitellyiksi. Sitäpaitsi näitä leipoessa ei tarvitse sotkea käsiä eikä pöytää (ja se on aina plussaa...)

Porkkanasämpylät

4 dl vettä
1 dl luonnonjugurttia tai muuta maitotuotetta
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
suolaa
50g voita tai desi öljyä
pari raastettua porkkanaa
vehnäjauhoja

Vesi, jugurtti, sokeri, suola, voi ja porkkanaraaste lämmitetään kulhossa kädenlämpöiseksi. Lisätään hiiva ja vähitellen jauhoja. Mä käytän sähkövatkainta ja taikinakoukkuja. Kun taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista, mutta on vielä pehmeää, se on valmista.
Tässä vaiheessa voi laittaa uunin lämpenemään 225 asteeseen ja ottaa puolen tunnin torkut. Taikina nousee sillä aikaa kulhossa leivinliinan alla.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, siitä otetaan pieniä paloja leivinpaperin päälle pellille (tässä on hyvä olla veitsi tai lusikka tai joku vastaava, ettei tarvitse taaskaan koskea taikinaan...). Palaset taputellaan jauhoja säästämättä pyöreiksi reilun sentin paksuisiksi lätysköiksi ja peitellään leivinliinalla. Annetaan taas kohota vartin. Sitten vaan reippaasti uuniin, jossa sämpylät saavat paistua, kunnes ovat kypsiä. Kypsyyden näkee paitsi väristä, myös kopauttamalla sämpylän pohjaa. Kypsästä kuuluu kumea ääni.

No comments: