17/08/2008

Haisulankaa

Iuuh...Brooklyn handspun löyhkää ja käyttäytyy huonosti. Yritin ensin taivuttaa sitä lapsen sukiksi, mutta jälki oli niin läikittynyttä rumayrjöä, että vaihdoin ohjetta. Seuraavaksi siis Bainbridge scarf. Ohje on nerokas ja silmät-kiinni-neulottava ja lopputulos ihan jees, lankakin käyttäytyi jo paremmin, mutta se outo hajuvesimäinen haju... kävin Brooklyn handspunin blogissa nuuhkimassa sylttytehtaan jälkiä ja löytyihän niitä. Langan valmistaja poistaa villakuitujen pahaa (?) hajua uittamalla lankaa shampoossa...sillä lailla!

Kylvetin valmiin huivin ensin ihan pyykinpesuaineella terästetyssä vedessä. Väriä irtosi aika lailla, mutta haju pysyi. Nyt huivi on uinut etikkakylvyssä ja roikkuu parhaillaan parvekkeella kuivumassa. Jos haisu ei lähde, lähetän koko p***n Brooklyn handspunille kera närkästyneen kirjeen. Ostin vyyhdin Ravelryn kautta eräältä jenkkitädiltä, mutta muut paketissa olleet langat eivät haise, joten täti on luultavasti syytön.

(Pyydän herkkähipiäisimmiltä lukijoilta anteeksi brutaalia kiroiluani, mutta uskokaa tai älkää, se on pahempaa livenä. Tänne yritän edes sensuroida...)

Edit. Aloin vainoharhaisena haistella jo niitä muitakin lankoja ja kyllä niissäkin samaa hajua on, tosin se voi johtua siitäkin, että ovat matkustaneet samassa pussukassa. Laitoin varmuuden vuoksi ne pienen ruokasoodakipon kanssa pussiin raikastumaan.

6 comments:

amma said...

Ravelryy on hauska paikka, löytyy uusia vielä hauskempia blogeja!

Mika said...

Eikös etikan pitäs kans poistaa hajuja, olen sitä joskus kaatanu kenkiin.

Pilvi said...

Etikkaakin on jo kokeiltu, mutta ilmeisesti nuo kemikaalit/parfyymit yms. on niin sitkeitä, ettei niihin tehoa oikein mikään... mur.

WeirdRockStar said...

Tuota, löyhkä useimmiten on sitoutunut langan proteiiniin.
Itse olen huomannut aivan parhaimmaksi villanpesuaineeksi Elokuun hienopesuaineen, jonka jälkeen huuhtelen huolella ja uitan langat / neuleen viimeisessä huuhteluaineella rutkasti kyllästetyssä vedessä. Silloin useimmiten esim villan vetykierteet on auki ja dunkkiksen saa korvattua kainotekoisilla keto- orvokin tuulahduksilla ( se huuhteluaine ). Kokeile, mulla toimii pomminvarmasti.
Etikka taas PH arvoltaan sulkee proteiinin suomuja joten sikäli mikäli kaikki haju ei lähtenyt, nyt se saattaa olla tusi tiukassa.
Proteiinin aukaisu tosin tapahtuu simppelisti lisäämällä pesuainevettä ( samalla periaatteella toimii se shampoo, aukaisee proteiinin, puhdas vesi huuhtelee skeidan pois, hoitoaine nopeuttaa suomujen sulkeutumista ).
Tsemppistä!

Pilvi said...

Kiitos, tämä oli varsin informatiivista! Ja ei se dunkkis tosiaan etikalla lähtenyt, pesukoneessa taas lähti hajun kanssa myös värit... tää on ihan selvästi täysin tuhoon tuomittu projekti.

Mutta kiitos oikeasti hyödyllisistä neuvoista, tiedän ens kerralla sit paremmin... musta tuntuu, että mitä enemmän haistelen niitä muita pussissa olleita lankoja, sitä enemmän nekin alkaa löyhkätä sille samalle kemikaalille. Grr.

WeirdRockStar said...

Jos se on kemikaalinen haju, voi se olla formaldehyldiä, sitä mitä käytetään balsamointiin.
Häätää koit.
Viskoosikangas usein haisee kanssa. Silloin se on hartsia jota on käytetty kankaan viimeistelyyn. Hartsikäsittely vahventaa ja estää viskoosin rypistymisen, verrattuna siis käsittelemättömään.