23/01/2009

Tää on nyt sitä pullamössöä

Heräsin vähän myöhään kommentoimaan Vantaan kalapuikkojupakkaa, mutta nyt auetkoon sanainen arkku senkin edestä. Iltapäivälehdet hehkuttavat tapausta jo ties kuinka monetta päivää ja ihmisten sympatiat asiassa tuntuvat olevan sen mukaiset. Nälkäistä poikaparkaa surkutellaan jokaisella keskustelupalstalla. Facebookiin on perustettu jo monta ryhmää, joissa vaaditaan kouluihin lisää ruokaa. Varmasti tapauksessa on tehty ylilyöntejä, asian olisi voinut ehkä hoitaa fiksumminkin ja ainakin poliisin kutsuminen paikalle kuulostaa hätävarjelun liioittelulta, mutta silti en usko, että koulussa tarvitsee kenenkään nähdä nälkää.

Kouluateriaan kuuluu tietysti niiden kalapalojen (50g/kpl) lisäksi lisäke, leipää ja salaattia. Ei kai ole tarkoituskaan ahtaa pelkkiä kalanpaloja mahaansa täyteen. Lisäksi ruokaa saa varmasti ottaa lisää, jos kaiken syötyään on vielä nälkä. Näissä "5 lihapullaa per naama" -tyyppisissä rajoituksissa on usein kyse siitä, että yritetään vähentää roskikseen joutuvan ruuan määrää. Lasten ja nuorten (ja joskus aikuistenkin) voi olla vaikeaa arvioida, miten paljon maha vetää ja tulee otettua paljon enemmän ruokaa kuin mitä oikeasti tarvitsee. Loput kannetaan sujuvasti roskiin. Lisäksi jotkut lapset ovat kotona tottuneet syömään esimerkiksi pelkkiä lihapullia ja koulussa yritetään totuttaa lapsia vähän monipuolisempaan ruokavalioon eli ottamaan lautaselleen myös esimerkiksi perunaa, salaattia ja leipää.

Suurin ongelma kouluruokailussa taitaa kuitenkin olla se, ettei iso osa oppilaista syö lainkaan koulun tarjoamaa ilmaista lounasta, vaan korvaa sen karkeilla, pullalla ja limulla. On ihan oikeasti naurettavaa väittää, että suomalaisessa koulussa joku muka näkisi nälkää. Tämä sukupolvi on muutamia poikkeustapauksia lukuunottamatta nähnyt nälkää ainoastaan telkkarissa, jos on sattunut joskus katsomaan uutisia katastrofialueilta.

(Sain muuten Swallowtail shawlin valmiiksi ja parit sukatkin on kudottu. Kuvia on sitten kun niitä on.)

10 comments:

Anonymous said...

Niinpä! Kun koulunruoka on "pahaa" syödään korvike "Herkkuja", kun koulunruoka on "Hyvää" syödään ja ahdetaan niin paljon kun lautaselle vaan mahtuu... Sitähän se on valitettavasti!

anne-mari said...

Se poliisin paikalle kutsuminen oli kylla aikamoinen ylilyonti. Ei mahdu mun jakeluun. Kummallista henkilokuntaa ruokalassa, kun eivat muksulle osaa sanoa etta nyt riittaa niin etta se sen tajuaa.

Swallowtail kuvia kehiin niinkun olis jo:) Ma en oo viela ehtiny alottaankaan. Tanaan tulostan sen ohjeen ja valitten langan. Pikkuhiljaa...

eikku-67 said...

Hei,
huomasin, että sulla on talviaamu-jakku Kotiliedestä tekeillä...kysymys: ootko tajunnut etukappaleen mallineuleen ohjeen? Minun tulkintani mukaan silmukat vähenee koko ajan, enkä oikein usko, että se on tarkoitus...Voisitko auttaa, jos oot jo ko. kohdan ohittanut? Kiitos!

Pilvi said...

Kiitos kommenteista..:)

Eikku: Mun jakku on toista hihaa vaille valmis, joten yritän auttaa, jos vain osaan.

Sä tuskin oot saanut niitä silmukoita vähennettyä siinä palmikko-osuudessa, joten luulisin, että ne katoaa siinä "ota lk puikolle, nosta 1s neulomatta, neulo 2s oikein ja vedä nostettu s neulottujen yli"?

Tarkoitus ei tosiaan oo vähentää, vaan se silmukkamäärä pysyy ihan samana. Tossa "neulo 2s oikein ja vedä nostettu s neulottujen yli"-kohdassa jää jäljelle ne 2 oikein neulottua silmukkaa.

Mä en nyt varmaankaan osannut selittää oikein hyvin, mutta jos tää on vielä epäselvä, mä voin yrittää huomenna ottaa kuvia tuosta kohdasta. Ilmoittele, miten kävi?

Teija said...

Ei erikoista, siinä oli syksyn parhaita paloja, ens viikolla sit uusi Strömsö. Itse olen ollut koulujen keittiöissä keikoilla. Noi annoskoot on perseestä, koska sama annos on määritelty niin lukion kolmasluokkalaisella isolle jätkälle kuin heiveröiselle seiskaluokkalaiselle tytölle. Voi arvata että toinen syö viisinkertasesti toiseen nähden. Jos ruokaa on köksä jakamassa, niin ei siinä pysty tuijottaan sitä annoskokoa ihan yksi yhteen, mä ainakin jaan vähän syöjän mukaan, ja kysyn et otatko enemmän, onko sopivasti. Kertaakaan ei oo ruoka loppunut kesken, joka päivä heitetään bioastiaan jakamattajääneitä kattilatolkulla. Mutta pakko siinä on olla joku määrä mitä saa ottaa, koska sen mukaan ruokaa on varattu ja pitää varmistaa et se riittää kaikille. Mutta tuo kalapuikkokiista oli aivan naurettava keittiön puolelta, köksä toimi periaatteessa oikein mutta kuitenkin väärin.

Teija said...

Ja ai niin, Strömsö tulee uusintana aina viikolla, oliko se nyt ma vai ti iltana...

Pilvi said...

Mä en ikinä muista kattoo sitä uusintaa, varmaankin teen silloin aina jotain Tärkeää..:)

Luultavasti me ei tiedetä kaikkea tosta Vantaan jutusta, että miks siellä on ollut poliisit paikalla ja miksi sitä kahinaa on syntynyt, mutta joo, luulis tollasten tapahtumien selvittelyn hoituvan ihan koulun puolesta.

Mua on vaan ärsyttänyt tässä koko jutussa se "yleinen mielipide", joka vaan vouhottaa, että pitäähän lasten saada biljoona kalapuikkoa, kun jokainen ymmärtää, että jos ruokitaan 600 oppilasta, se sapuskamäärän arviointi ei vaan onnistu joltain mutupohjalta, vaan siinä pitää olla just joku tarkka määrä, esim. 600 x 5 kalapuikkoa.

Eikä se annoskoko kai voi olla kovin suurikaan, jos kuitenkin pitää vahtia määrärahoja.

Kaiken kaikkiaan tää mun vouhotus varmaan johtuu vaan siitä, että aloitin opiskelun pari viikkoa sitten ja tajusin, että meillä on ihan jumalattoman hyvää ja monipuolista kouluruokaa, joka kaiken lisäksi on maksutonta! <3 Ei tulis mieleenkään valittaa siitä, että saa ottaa vaan viis lihapullaa. :D

Teija said...

Ooh, mitä sä oot alkanut opiskeleen...saako udella? Mäkin tahtosin takas koulunpenkille NIIN paljon !!! Totta, edullista ruokaa se on ja periaatteessa annokseen varatut appeet pitäs riittää jos sitä salaattia ja leipää ja maitoo siihen tarjottimelle lataa. Perjantaisin menee ihan hulluna ruokaa kun lapset lataa viikonloppua varten ja samoin maanantaisin kun tulevat nälissään kouluun. Ei uskois mutta näin on. Monelle se koulun ateria on ainoo lämmin ruoka mitä saavat, harmi kyllä. Mä olen kanssa aina saanut hyvää kouluruokaa, varsinkin ala-asteella oli huippuhyvää. Ja en muista että mitään säännöstelyä ois ollu mutta silti ruoka aina riitti. Siihen aikaan oli viel satunnaisesti jälkkäreitäkin ja välipala jos koulua oli kolmeen. Enää ei voi kuin haaveilla :( Tuo poliisi sitten niin kerran olen nähnyt kun oppilas tuli aineissaan ruokalan lasiovista läpi ja huusi tappavansa kaikki, siinä oli melko nopeesti kasa opettajia makaamassa sen päällä ja pollaritkin tuli nopeesti. Pienimmät oppilaat alko tietysti itkeen ja kyllä siinä hätäänty kun Jokelasta oli sillon alle kuukausi. Onneksi sillä ei ollut mitään asetta mutta pelottava tilanne kaikinpuolin :(

Pilvi said...

Lähihoitajaksi olis tarkoitus valmistua parin vuoden päästä, erityislasten ja -nuorten kanssa olis kiinnostavaa tehdä töitä, mulla on siitä vähän kokemustakin ja kovasti tykkäsin siitä poppoosta. Rankkaa, mutta antoisaa!

Mäkin muistan jälkiruuat koulusta... oi niitä aikoja. Tosin myös meidän koulussa on satunnaisesti jälkkäriä, hernaripäivinä tietty pannukakkua.

Oon kans aina tykännyt kouluruuasta, ala-asteella se oli ihan huippuhyvää (paitsi perinneruokaviikolla...nim. muistelen kauhulla kaljavelliä) ja yläasteella ja lukiossakin ihan ookoo.

Lepaalla puutarhakoulussa oli tarjolla joka päivä aamiainen, lounas ja päivällinen sekä päivystysviikonlopuiksi myös väli- ja iltapalat. Arvata saattaa, että käytin hyväksi jokaisen ruoka-ajan...:)

Teija said...

No sä varmasti sovit sellaseen työhön, sä olet napakan mutta empaattisen oloinen ! Ja työsarkaa varmasti riittää...